КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВОДОПРОВОДНИТЕ ТРЪБИ               

vikuslugi-plovdiv.eu

 Историята за появата на тръбите е много интересна, както и тяхното всеобхватно проложение в съвремието за което ще напиша една отделна опознавателна статия. Днес ще се спра на най-прилаганите видове водопроводни тръби.

  На първо място трябва да дадем заслуженото на стоманените подцинковани тръби. Това са тръбите на 20ти век. Масовото им производство задоволява нарасналите нужди на промишленоста и жилищното строителство. Предимствата им са голямата здравина и надежни присъединявания. На ст. подцинковани тръби се правят специални конусни резби, които заедно с резбови уплътнители гарантират доброто им свързване.

 Недостатъци: на първо място е корозията, въпреки че цинка с който са покрити тръбите би трябвало да ги предпазва от корозия, в бетонна среда например, свойствата на цинка изчезват и тръбите се разрушават именно там, предизвиквайки течове и аварий. Проблем е и отделената при корозията ръжда във питейната водата, която е вредна за здравето.

Не на последно място е трудоемкоста при работа със стоманените подцинковани тръби. Голямото им тегло и скъпите машнини за навиване на резби наложи те да отстъпят на новите видове тръби. Все пак в някои сфери те си остават незаменими/ противопожарните системи и др./

  НИБКО тази американска водопроводна система е направена като за деца- много лесна за монтаж, но и много крехка, тръбите лесно се чупят,което я прави нежелана за повечето клиенти.

Полипропиленови тръби, несъмнено най-добрите като качество и цена. Леки и лесни за работа и много надежни, когато се монтират от опитен монтажник. Полипропиленовите тръби се произвеждат в много страни и аз не бих ги делил на български, турски, чешки или австрийски, а на качествени и некачествени. Затова за да бъде една водопроводна система дълговечна се доверете на опитен специалист и качествени тръби и части от полипропилен.

 Най-накрая трябва да отбележим и водопроводните тръби от медна сплав или така наречените твърди медни тръби. Сравнително лесни за монтаж, но са с висока цена. Затова в България се използват основно за отоплителни и слънчеви системи.

 

Автор: Благовест Старев